Wat is tantra

Prayya VOF | Brouwerijstraat 79 | 3070 Kortenberg | 02 759 75 72 | info@prayya.be

 

©2016 PRAYYA

Wat is Tantra

Een krachtig pad van bewustwording, heling, liefde en transformatie

 

Tantra wordt vaak gezien als “yoga van de seks”. Tantra is inderdaad een spiritueel pad dat seksualiteit integreert, én het is veel ruimer dan dat.Tantra is een ontwikkelingspad dat ons leidt naar wie we als menselijke wezens werkelijk zijn. Een ontdekkingsreis naar onze essentie, onze ware goddelijke natuur. Een weg van transformatie, waarbij ons egopantser geleidelijk aan kan smelten en onze ware vrije open aard weer voelbaar wordt. We worden doorlaatbaarder voor vreugde, liefde, diepe rust, geluk, levenskracht, straling, …

Tantrica’s zijn onderzoekers, en het onderwerp van onderzoek is het mysterie van het bestaan, ons mens-zijn in al zijn facetten.Tantra is een pad dat zich in liefde voor de waarheid verdiept in alle dimensies van ons-mens zijn: ons lichaam, ons hart, onze energie, onze aannames en mentale constructies, onze relaties, onze bezieling, onze extase, onze verkrampingen, onze diepste grond, onze verbondenheid met het groter geheel.

Uniek aan het tantrisch pad is dat het zowel bewustzijnsmeditaties aanbiedt, als technieken, oefeningen en rituelen die onze vitaliteit, onze levensenergie, onze seksuele energie activeert.

Tantra laat ons groeien in liefde en bewustzijn. Het heelt de scheiding tussen onze seks, hart en spirit. Het nodigt ons uit om het leven in al zijn volheid te ervaren en onze eigen goddelijke natuur te belichamen. Tantra leert ons dat de werkelijkheid een innig samengaan is van energie en bewustzijn, van het mannelijke en het vrouwelijke principe. Het samenkomen van energie en bewustzijn in ons hart, in onze seks en in onze ziel creëert een magische kracht die we kunnen gebruiken om een creatief, liefdevol en vervullend (liefdes)leven te scheppen.

Het hart van Tantra

In onze visie ligt de kern van Tantra in het zijnsaspect ervan. Seksualiteit is een gebied waar we zeker aandacht voor hebben, van nature gaat onze belangstelling daarnaar uit. Ons seksueel bewustzijn laten groeien is deel van het pad, en er is zoveel meer : de tantrische levenskunst brengt groei en bewustzijn in àlle levensgebieden.

Bewustzijn en vitaliteit (Shiva en Shakti)

Tantra geeft je tools om heel bewust en voluit te leven.Tantra leert ons de krachten waaruit we zijn opgebouwd ervaren als innig verbonden : ons bewustzijn en onze levensenergie, Shiva en Shakti genoemd.Tantra activeert onze levensenergie bewust, als poort tot verruimd bewustzijn. Als toegang tot het beleven van innerlijke heelheid, éénheid.We leren onszelf te ervaren als een éénheid van lichaam, hart en ziel.Tantra nodigt onze levensenergie, onze basisenergie, onze seksuele energie uit om voluit te stromen. In de ruimste betekenis van het woord. Seksuele energie ervaren we niet alleen bij het vrijen maar is voelbaar in elke vorm van vitaliteit, als een bruisende stroom, als zindering, als champagnebubbels in ons lijf. Die levensenergie kan zich dus ook laten voelen in dansen, in creativiteit, in een aanraking, in oogcontact, …

Tantra-intimiteit

Tantra en ons lichaam

In Tantra wordt ons lichaam gezien als de tempel van onze ziel. De uitnodiging is om aanwezig te komen in je lichaam - bij zinderende levensenergie en bij subtiele sensaties -, het leven met al je zintuigen te proeven, fris en onbevangen. Je levenslust wordt dan vanzelf wakker en sprankelend. Je (her)ontdekt je sensualiteit en seksualiteit als poorten tot “bliss” van lichaam, hart en ziel.

Tantra nodigt je uit om iedere ervaring bewust te doorvoelen.Vanzelf komt zo een proces van transformatie en groei op gang, van ego naar essentie

Het is een uitnodiging om de liefde voor de waarheid te beoefenen, open te staan voor alle aspecten van het leven en je eigen ervaringen te onderzoeken. Het leert je ervaring van dit moment, moment na moment bewust gewaar te zijn en te doorvoelen wat er in je leeft. Of je ervaring nu prettig is of lastig.  Contactvol te zijn met wat waar is, zonder jezelf (of de ander) te veroordelen of te proberen veranderen. Zonder iets weg te hoeven houden, zonder iets te hoeven maken van onszelf. Net door jezelf de ruimte te geven om verdriet of boosheid, extase of speelsheid, opwinding of eenzaamheid te ervaren en te verwelkomen kunnen de golven van onze steeds wisselende ervaringen door ons heen stromen, terwijl we verankerd leren zijn in de diepte, de grond van onszelf. Wanneer we vanbinnenuit doorvoelen en begrijpen wat onze patronen zijn, kunnen ze transformeren. Kunnen belemmerende patronen oplossen op hun eigen tempo. En smelt onze pantsering beetje bij beetje.

Door elke ervaring met bewustzijn te doorvoelen komt een proces van groei en transformatie op gang. Een intens proces waarin innerlijke vrijheid, ruimte en lichtheid voelbaar wordt.

Het hart staat centraal

Tantra nodigt je uit om te leven vanuit je hart, en te genieten van de vervulling en de vreugde die daardoor opborrelt. Het helpt ons om ons vermogen tot liefhebben te laten groeien, liefde voor onszelf, de ander, het leven zélf.De raakbaarheid, de gevoeligheid van ons hart in verbinding laten komen met onze sensualiteit en onze seksualiteit brengt diepe heling.Leven met ons hart als kompas laat ons diepe vervulling ervaren in onze relaties en intimiteit.

Tantra en de ander

“Wat niet hier is, is nergens”, zegt Tantra: alles wat we zoeken in de ander en in de buitenwereld is te vinden in onszelf. Tantra helpt je om je af te dalen naar de diepte van jezelf, naar het goddelijke in jezelf. Toegang krijgen tot ons eigen volle potentieel bevrijdt ons van de misvatting dat de sleutel tot vervulling en geluk te vinden is in de ander. We leren elkaar ontmoeten vanuit die sacrale dimensie. En daar vindt de magie plaats.

In een tantrische liefdesrelatie is er openheid om contactvol te zijn met alles wat er in je leeft, in de ander en in de relatie. Om samen te ontdekken wat jullie vervulling brengt en wat je sluit. Om diep thuis te komen bij elkaar en te genieten van wat stroomt en bloeit.

We creëren een gevoelige en veilige bedding om te ontdekken, heling te laten gebeuren, bewustzijn helder te laten worden en ons hele wezen in al zijn facetten te vieren.We laten onze sensuele expressie en de manier waarop we in relatie zijn met onszelf en anderen bloeien.