wat is encaustic

Encaustic :

schilderen met bijenwas

Een fascinerende eenvoudige techniek met wonderlijke effekten waar je niet op uitgekeken raakt

Wat is Encaustic

Encaustic is schilderen met bijenwas. Het is een eeuwenoude schildertechniek die dateert van 1000 v.Chr.

Encaustic betekent “inbranden” : de bijenwas wordt verwerkt met warmte. Vroeger met de hitte van vuur, nu met een encaustic strijkijzertje.

Je schildert met duurzaam en natuurlijk materiaal : bijenwas, hars en kleurpigment die in blokjes gegoten zijn.


Hoe doe je het ?

Het is heel simpel : de gekleurde bijenwasblokjes bestaan in alle mogelijke kleuren, je kiest er 1 of 2 uit. Je smelt wat was op de zool van het encaustic ijzertje. En dan laat je je strijkijzertje glijden over het encaustic papier. Dat is papier waar een coatlaagje op zit, zodat de was niet in het papier dringt maar er bovenop blijft liggen en goed glijdt.

En dan begint de magie …

Door te experimenteren met verschillende kleuren en technieken komen de wonderlijkste vormen, effekten en strukturen tevoorschijn. Je kan zo goed voelen dat de was een “levend” materiaal is, het draagt door zijn aard bij aan het proces van creëren. Je volgt je gevoel en ziet wat er ontstaat.

Iedere keer als je je strijkijzer van het papier haalt, stolt de was en ontstaat een patroon. Enkel door het schilderijzer over het papier te bewegen komen er steeds opnieuw bijzondere kleureffecten bij. De één nog mooier dan de ander. Aan jou om te kiezen wat je mooi vindt en behoudt, en waar je nog een laagje toevoegt. Waar je je ijzer neerzet, smelt de was weer en verandert je tekening. En zo ga je net zolang door tot je blij bent met je resultaat. Sommige werkjes zijn op een paar minuten klaar, aan andere schilder je lang, dat kies je zelf. Je weet eigenlijk nooit van tevoren hoe je schildering eruit zal komen te zien. Je kan nooit twee keer hetzelfde maken, ook al zou je dat willen, het is onmogelijk. Iedere encaustic schildering is absoluut uniek.

En zo ontstaan wonderlijke kunstwerken met een heel bijzondere structuur en diepte.

Encaustic schilderingen hebben ook een ongelooflijke helderheid van kleur, en tegelijk transparantie (want het is was). 

Het is een techniek die fascineert, steeds opnieuw verrast en verwondert.

Het is net een beetje toveren ...

wat_is_encaustic

Voor wie ?

Iedereen kan dit, je hoeft helemaal niet te kunnen tekenen of schilderen om mooie en onverwachte schilderingen tevoorschijn te laten komen.


GALERIJ VAN MIJN ENCAUSTIC SCHILDERIJEN

een greep uit wat ik maakte ... Deze schilderingen zijn te koop (het formaat is wat kleiner dan A4)

Encaustic art laat zich moeilijk fotograferen, in werkelijkheid is de textuur en diepte beter zichtbaar.

Je kan ook een gepersonaliseerde bestelling plaatsen. Na een gesprek met jou, stem ik me dan bij het schilderen af op jouw vraag.